Hoewel wij nauwkeurig gaan onderzoeken hoe jouw schoen zich gedraagt op het pedaal tijdens de fietsbeweging, is het ook van belang dat je voet via de enkel zo efficient mogelijk het vermogen doorgeeft. Een goede (custom) zool kan zomaar een verlies 4-5 watt aan vermogen opvangen. Databikefit werkt met zolen van Currex en G8.
Zadelklachten komen vaak voort uit een verkeerde fietshouding. Toch kan het zijn dat bij een optimale fietspositie (na een Bikefit) de zadelbelasting juist is, maar je eigen zadel zelf niet aansluit bij de drukpunten van jouw bekken. In dat geval gaan we op zoek naar een voor jou passend zadel.
Helaas wordt nog veel te vaak de schoen “er nog even bij” gekocht bij de mooie dure fiets. Het blijft opmerkelijk hoe weinig men wenst stil te staan bij het overdrachtsmoment van sportfietser naar de fiets, want dat is de schoen tenslotte. Het is schokkend (en soms zelf meetbaar..) hoewel stress en gemis aan effectiviteit gepaard gaan met die overdracht door een verkeerde schoen. Alleen al bij de pasvorm gaat het 7 van de 10 keer fout!
HOE KOOP JE EEN SCHOEN?
Of liever, hoe pas je een fietsschoen? Wij zien mensen staand en zelfs zittend een wielerschoen passen. Of ergo, lopen een stukje met een raceschoen rond en vragen zich verwonderd af waarom de hak zo los zit. Wij gaan uitvoerig laten zien waar een goede schoen aan moet voldoen en hoe je zelf een goede schoen kan kopen. Databikefit verkoopt zelf ook een paar merken waaronder LAKE en DMT. Deze mooie merken vertegenwoordigen beslist niet alle typen voeten. Wij vermelden in jouw rapport welke specifieke merken bij jouw unieke voeten horen.
BELANGRIJKE TIP; BUTGETTEER NOOIT OP DE WIELERSCHOEN!
De juiste schoen hoeft beslist niet duur te zijn. Hij moet alleen juist zijn, de unieke vorm van de voet(vergroeiingen, afwijkingen, vorm, grootte) zo goed mogelijk omsluiten. Op die manier kan de voet stressvrij en efficient via de zool de kracht overdragen aan de pedaal-as.
ONDERZOEK
Iedere sportfietser zou met een custom zool moeten fietsen. De (semi) profwielrenner doet het in ieder geval wel. Waarom doen zij dit? Uit een recent onderzoek blijkt dat 87% van de fietsers een voorvoet heeft die omhoog en naar binnen kantelt en 9% een voorvoet heeft die omhoog en naar buiten kantelt. Alle verkrijgbare klik-pedaal systemen zijn echter vlak.
MEER PEDAALKRACHT EN VOORKOM KLACHTEN
Er is dus een kans van 96% dat jij al jouw opgebouwde vermogen niet optimaal doorgeeft aan de aandrijving van je fiets. De gevolgen zijn kans op klachten en een verlies aan vermogen. Een verstoorde pedaal belasting corrigeren gebeurt dus niet alleen onder de schoen, maar ook in de schoen. Een custom zool kan hier uitkomst bieden.
DE AFSTAND TUSSEN ZITBOTJES
Zadels hangen geordend in winkels op de afstand van de zitbotjes. Dat is best wel bijzonder want een goede zadelbelasting is beslist niet (alleen) op de zitbotjes. Daarbij, het ene zadel is vlak en de ander gecurved. De juiste fietspositie en jijzelf (type fietser) bepalen of je de zitbotjes wel of niet (gedeeltelijk) worden belast. Denk maar aan een tijdrit houding waarbij de belasting vóór op het zadel is.
VORM VAN HET ZADEL
Een dameszadel (ook commercieel bedacht) mag dan wat breder zijn dan een herenzadel, in de praktijk rijdt menig wielrenster op een herenzadel en viceversa. Dat komt omdat de vorm veel belangrijker is dan de maat. Jouw zitpositie, rijstijl en bekkenvorm bepalen de keus voor een zadel. Met behulp van een dynamische zadeldrukmeting kunnen we zien welk soort zadel voor jou geschikt is.